Få den støtte, du har brug for – en støtte- & kontaktpersonaftale kan gøre en forskel

Støtte til forældre når børn anbringes

Efter serviceloven § 54 kan en person, der har behov for støtte, få tildelt en støtteperson.

En støtteperson er en person, der bliver udpeget til at bistå og støtte en borger i forhold til at varetage sine interesser, rettigheder og behov. Formålet med en støtteperson er at sikre, at borgeren får den nødvendige hjælp og støtte til at kunne deltage aktivt i beslutninger, der vedrører deres livssituation.

Støttepersonen kan hjælpe med at forstå information, vejlede om rettigheder, støtte ved møder og samarbejde med myndigheder og andre instanser.

En støtteperson kan være en pårørende, en frivillig eller en professionel, afhængigt af borgerens behov og ønsker.

Det er kommunen, der træffer beslutningen om at tildele en støtteperson og vurderer, hvem der er egnet til at udføre opgaven.

Det er vigtigt at bemærke, at en støtteperson ikke har beslutnings kompetence, medmindre der er givet udtrykkelig bemyndigelse hertil.

Støttepersonen har til opgave at vejlede og støtte borgeren, men beslutninger træffes stadig af borgeren selv eller af en eventuel værge, hvis borgeren er umyndiggjort.

Det præcise indhold og omfang af støttepersonens opgaver og ansvar kan variere afhængigt af den konkrete situation og behovene hos den person, der modtager støtten.

Det er vigtigt at kontakte den relevante kommune eller sociale myndighed for at få yderligere oplysninger og vejledning om støttepersoners rolle og funktion i henhold til serviceloven.

 

Det siger serviceloven §54

  1. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde forældremyndighedens indehaver en støtteperson i forbindelse med barnets eller den unges anbringelse uden for hjemmet, jf. § 52, stk. 3, nr. 7, eller § 14 i lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet.
  2. Stk. 2.

    Under barnets eller den unges anbringelse uden for hjemmet efter § 52, stk. 3, nr. 7, eller § 14 i lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet skal kommunalbestyrelsen træffe afgørelse om støtte til forældrene efter stk. 1, efter § 52, stk. 3, eller efter anden lovgivning. Støtten skal så vidt muligt medvirke til at løse de problemer, som har været årsag til anbringelsen med henblik på at støtte forældrene i at varetage omsorgen for barnet eller den unge ved en eventuel hjemgivelse eller i samvær med barnet eller den unge under anbringelsen. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte en særskilt plan for støtten til forældrene.

  3. Stk. 3.

    Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at kravet om den særskilte plan for støtten til forældrene, jf. stk. 2, kan fraviges, og at forældrene i stedet tilbydes en helhedsorienteret plan for en eller begge forældre, når der er tale om forældre med komplekse og sammensatte problemer, hvor der kan eller skal udarbejdes flere planer for indsatserne, og hvor der er et koordinationsbehov forbundet hermed. Forældrene skal give samtykke til, at den særskilte plan erstattes af en helhedsorienteret plan.

Sidebar
Book tid

+45 31 50 97 89